keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Italian tilkkutäkki



Italiassa alueellinen jako eri maakuntien välillä on hyvin selvää. Suuretkin alueelliset erot ovat osa italialaista kulttuuria. Paikkakuntasidonnaisuus on suurta. Italialaiset eivät välttämättä matkusta tai liiku omassa maassaan suurin joukoin. Se paikka, jossa asutaan on Hyvää Italiaa.


Muinaisen kreikkalaisen filosofian perusidea on se, että kenelläkään ei ole etuoikeutta totuuteen; oikeudenmukaiseen tulokseen päästään vain vertaamalla eri näkökulmia keskenään. Tarkastelen Italiaa turistin näkökulmasta ja tiedostan sen, miten minun "totuuteni" on niin suhteellista. Lyhyelläkin vierailulla vertailu eri alueiden välillä on mahdollista ja on mahdollista nähdä monikulttuurisuus Italian sisällä.


58 miljoonaan italialaiseen mahtuu monenmoista vipeltäjää. Italiahan on portti läntiseen Eurooppaan. Adrianmeren toinen puoli oli pitkään rautaesiripun takana ja sen avauduttua on suuret pakolaisvirrat rantautuneet Italiaan. Laittomia siirtolaisia on valtavat määrät. Turisti näkee muualta tulleet marginaaliryhmänä. Myymässä tavaraa rannalla, rihkamanmyyjät kadulla, kauppojen edustalla. Työluvan saaneet siirtolaiset siivoavat hotelleissa, venäläiset naiset ovat kotiapulaisina, aasialaiset lastenhoitajina. Kovin monta kiinalaista ravintolaa emme näe.



Italian sisäinen monikulttuurisuus näkyy monessa asiassa. Paikkakunta rakkaus on suurta. Erilaisuus maan sisällä on suurta. Erään tulkinnan mukaan Pohjois-Italia luokitellaan tehokkuuden kehdoksi, saksalaistyyliseksi kiireen pesäksi, jossa on suunnattomat ympäristö-ongelmat. Etelä-Italia on köyhä, vaarallinen, järjestäytymätön paikka. Keski-Italia on jossain tässä välissä. Eli siis paras paikka asua...


Puhumattakaan murre-eroista, käytetyn kielen variaatioista. Moni osaa imitoida ja karrikoida roomalaisten puhetapaa, sisilialaisia. Junalla matkaamme ohi kuuluisien paikkojen, siis ruuastaan kuuluisien... Modenan viinietikka, Chiantin viinialue, Parman kinkku, Emilio Regionan parmesaanijuusto. Kaikki maailman parhaita. Napolissa tehdään Italian parasta pizzaa. Mikään ei voita Marchen lasagnea. Pohjoisen risotot, Sisilian appelsiinit...