maanantai 7. kesäkuuta 2010

Gelato artigianale



Kyllàhàn me olemme jààtelòà syòneet. Hyvàà, raikasta jààtelòà ilman lisàaineita, naturale. Minulla on selkeà strategia, miten làhestyà jààtelòpaikkoja. Vàltàn tapani mukaan suuria ketjuja, jotka hankkivat jààtelònsà suurissa erissà tukusta. Varmin merkki, tunnistettava koodi, on se missà paikalliset nuoret ja lapset syòvàt jàtskinsà. Itse valmistetun jààtelòn myyntipaikat ovat sisustukseltaan vàhemmàn trendikkàità. Pààosassa on itse jààtelò ja herkulliset maku vaihtoehdot.


Sirolosta lòysin voittajan, jààtelòpaikkojen kuninkaan, Casa Gelato. Paikan omistaja herra Ricardo Menghini on harmaahiuksinen, hymyilevà mies, joka asuu Anconassa ja kày pàivittàin myymàssà jààtelòà Sirolossa, omassa liikkeessààn. Kysyn syytà, miksi myydà jààtelòà. Vastaus on passion, intohimo. Mikàs sen parempaa meille asiakkaille.


Aiemmin hàn tyòskenteli 32 vuotta saman yrityksen palveluksessa ja pààtti sitten antautua intohimolleen, jààtelòn valmistamiselle. Liike on toiminut 8 vuotta ja omistaja on tyytyvàinen. Casa Gelato on ihan pààaukion laidalla, keskeisellà paikalla pienessà Sirolossa, jossa on paljon turisteja, italialaisia ja heinà-elokuussa muualta tulleita.



Aluksi eri makuja oli peràti 28, nykyisin valikoima on kutistunut 19 eri vivahteeseen, vàriin, makuyhdistelmààn.Kysyn, mikà on hànen suosikkinsa. Ricardon mielestà kaikki eri maut ovat kuin lapsia, bambini, koska hàn on niità itse kehitellyt. Alussa hàn seurasi, miten ystàvà valmisti jààtelònsà. Nyt hàn nauraa, miten hànen jààtelònsà ovat jo herkullisempia, sofistikoituneita makuja.

Jààtelòn salaisuus on sapores naturales, luonnonmukaiset maut. Ei lisàaineita, rasvaa, keinotekoisia makeutusaineita. Teollisesti valmistetussa jààtelòssà nàità kaikkia lòytyy. Ricardon mielestà niissà on aivan liian paljon lisàttyà rasvaa. Rasvan avulla jààtelòstà saadaan "kylmempàà". Hàn kehuskelee, ettà jààtelòhàn keksittiin tààllà Italiassa 1900 luvun alussa. Monet jààtelòn myyjàt mainostavat kàsintehtyà jààtelòà, vaikka se onkin teollisesti valmistettua.

Pistaasia, vaniljaa, vadelmaa, kookosta, jugurttia, suklaata, melonia. Vihreàà, punaista, keltaista, valkoista jààtelòà rivistòssà odottamassa herkuttelijaa. Ah. Koskahan tàmà herkku rantautuu Suomeen, olemmehan me jààtelònsyòjàkansaa. Suomessa jààtelòt ovat lisàainepommeja tàynnà kaikkea keinotekoista, tuotekehittelyn tulosta. Tàtà odotellessa tulen vielà kaipaamaan hyvàà jààtelòà.


Suosittelen jos Sirolossa poikkeatte Ricardon jààtelòliikettà. Ystàvàllinen herra opastaa teidàt jààtelòn saloihin - italiaksi. Passion ja humanismi huipussaan.